«Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό επεισόδιο στον γενικό πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό «BMJ Medicine».

Η νέα βρετανική έρευνα, όπως αναφέρει η «ΝYPost», αναδεικνύει ότι η σταθερή χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μπορεί επίσης να επιβραδύνει την εξέλιξη των υφιστάμενων καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου έχουν δώσει μεικτά αποτελέσματα.

Ιχθυέλαιο

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολούθησαν την υγεία 415.737 ατόμων ηλικίας 40 έως 69 ετών για περίπου 12 χρόνια.

Το 31,5% των συμμετεχόντων (130.365) δήλωσαν ότι έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Τα συμπληρώματα συνδέθηκαν με 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής -ακανόνιστου καρδιακού παλμού- και 5% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για όσους δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Σημειώνεται ότι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, περιλαμβάνουν την καρδιακή ανεπάρκεια, την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για όσους είχαν μία από αυτές τις παθήσεις πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη, το συμπλήρωμα ιχθυελαίου συσχετίστηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο η κολπική μαρμαρυγή να εξελιχθεί σε καρδιακή προσβολή και 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο κίνδυνος μετάβασης από την καλή υγεία σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 6% μεγαλύτερος για τις γυναίκες και τους μη καπνιστές που έπαιρναν συμπλήρωμα.

Οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι ήταν σε καλύτερη θέση να καρπωθούν τα οφέλη των συμπληρωμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάβασης από την καλή υγεία στον θάνατο κατά 7% και 11% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι στη μελέτη τους δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη δόση και τη σύνθεση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που έπαιρναν οι συμμετέχοντες, ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν λευκοί, οπότε τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για άτομα άλλων εθνικοτήτων.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστούν οι ακριβείς μηχανισμοί για την ανάπτυξη και την πρόγνωση των συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου με την τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.