Πλήθος πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη την συνάντηση επιτάφιων από πέντε ναούς του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το ιδιαίτερο αυτό αντάμωμα έγινε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη και συμπαράσταση του δήμου Θεσσαλονίκης και προσωπικά του δημάρχου, Στέλιο Αγγελούδη και με τη συμβολή του Οργανισμού Τουρισμού.

Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ έφτασαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία οι πομπές των επιτάφιων από τον ναό της Του Θεού Σοφίας, την Παναγία Χαλκέων, την Αγία Θεοδώρα, τον Άγιο Νικόλαο τον Τρανό και από τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο.

Στη συνέχεια, εψάλησαν τροπάρια του επιτάφιου θρήνου και πραγματοποιήθηκε δέηση.

Μήνυμα κατά της βίας επέλεξε να στείλει ο μητροπολίτης Φιλόθεος, και τόνισε ότι η «ευλογημένη σύναξη» πραγματοποιείται σε τόπο που δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κατακλύστηκε από τη βία, εννοώντας την επίθεση κατά ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Όπως είπε, η σύναξη, με προεξάρχων τον Χριστό που βρίσκεται μέσα στον τάφο, έρχεται να να μας παρουσιάσει τον Θεό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βία και φανερώνεται σε εμάς όλους, όχι στηριζόμενος στο μεγαλείο της θεότητας του, αλλά μέσα από την αδυναμία του σταυρού και του τάφου.

Ο μητροπολίτης τόνισε ότι ο Θεός αυτός μας μίλησε για καταλλαγή και ησυχία και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ύμνους που αναφέρουν ότι ο ο Χριστός άπλωσε τις παλάμες του στον σταυρό και και ένωσε τον Θεό με τον άνθρωπο γιατί είχαμε βρεθεί μακριά του, αλλά και τους ανθρώπους μεταξύ μας.

Τόνισε ότι ο μητροπολίτης Φιλόθεος, ότι ο Θεός μέσα από τον σταυρό και τον τον θάνατο, δηλαδή μέσα από τη φαινομενικά δική του αδυναμία μας παρουσίασε τη δύναμή του «Έτσι και εμείς όταν μπορούμε να βρισκόμαστε σε καταλλαγή σε ενότητα, σε ειλικρινή και αληθινή σχέση με τους αδελφούς μας δια του Χριστού, τότε στα αλήθεια μπορούμε να ελπίζουμε ότι αυτή η φαινομενική αδυναμία μας -αισθανόμαστε αδύναμοι όταν δεν στηριζόμαστε στην κοσμική ισχύ, αλλά μπορούμε να εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας στο θέλημα του Θεού-μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή ζωή», πρόσθεσε.

«Ήρθαμε απόψε», συνέχισε «για να λατρέψουμε τον Χριστό και καλούμαστε αυτή τη λατρεία να τη δούμε με τρόπο ευάρεστο στο Θεό, δηλαδή να μπορέσουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε δικά του παιδιά, και μεταξύ μας αδέλφια, άρα μόνο ως αγάπη μπορούμε να υπάρχουμε».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο μητροπολίτης ευχήθηκε στους πιστούς το μήνυμα του ζωοδόχου τάφου του Χριστού να πλημμυρίσει τις καρδιές τους και «να μας αξιώνει πάντοτε η αγάπη του Θεού μας να συνερχόμαστε σε ζωντανή λατρεία κοντά του και μαζί του, αλλά και μεταξύ μας. Γιατί έτσι πραγματώνεται η ζωή, μόνο σε σχέση με το Θεό και τους αδελφούς».