Δείγματα παράλυσης εμφανίζει η αγορά ακινήτων σε πολλές περιοχές της Αττικής μετά την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι δήμαρχοι θα μπορούν να προσβάλουν και να «παγώνουν» άδειες που έχουν εκδοθεί με τη χρήση μπόνους, ώστε να χτίζονται υψηλότερα κτίρια, έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο αριθμός των δημάρχων που αρχίζουν να συμπλέουν με το «κίνημα» ενάντια στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) αυξάνεται μέρα με τη μέρα και πλέον ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να πάψουν να υπάρχουν άδειες ή να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός εκείνων με βάση το μπόνους.

Όπως είναι φυσικό, οι κατασκευαστές έχουν τραβήξει χειρόφρενο στην έκδοση νέων αδειών, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, φοβούμενοι ότι ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με αδιέξοδο, μη μπορώντας να διεκπεραιώσουν το έργο που θα αναλάβουν και ενδεχομένως να μην μπορούν να παραδώσουν ακίνητα που θα έχουν ήδη πουλήσει, λαμβάνοντας προφανώς και τη σχετική προκαταβολή.

Υπάλληλοι και στελέχη των δήμων και της πολεοδομίας επιβεβαιώνουν ότι έχουν σταματήσει να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση νέων αδειών, γνωρίζοντας προφανώς ότι οι περισσότεροι δήμοι δύσκολα θα εγκρίνουν αιτήματα με τη χρήση μπόνους.

Επιπλέον, υπάρχει ο φόβος ότι, ακόμη και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, υπάρχει ο κίνδυνος οι διατάξεις του ΝΟΚ να κριθούν αντισυνταγματικές και να οδηγήσουν τους πολίτες σε νομικά προβλήματα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μάλιστα, η πρόσφατη απόφαση του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει τους κλυδωνισμούς που προκαλεί ο ΝΟΚ στην αγορά, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες στην περίπτωση που δεν λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτήν, η συνέχιση της έκδοσης οικοδομικών αδειών μπορεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι διατάξεις αυτές να κριθούν αντίθετες στο Σύνταγμα. Τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές στο οικολογικό περιβάλλον της περιοχής, με την αποκατάστασή τους να απαιτεί την κατεδάφιση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η διπλή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος θέματος, καθιστώντας σαφές το μήνυμα ότι η νομιμότητα και η συνταγματικότητα δεν πρέπει να παραβιάζονται για οποιοδήποτε κίνητρο.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναφέρουν ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα που έχει ανακύψει, ώστε να μπει ξανά σε λειτουργία η κτηματαγορά, που έχει πραγματικά βαλτώσει αυτή την περίοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία, τοπική και συνολική.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε επιχειρήσει με τροπολογία να δώσει λύση επί του παρόντος και μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια. Σύμφωνα με αυτή που ψηφίστηκε πριν από το Πάσχα, δεν εφαρμόζονται τα «μπόνους» δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές (άρθρο 10), σε περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8. Από 0,8 έως 1,6 συντελεστή εφαρμόζονται τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) του ΝΟΚ και 15 (παράγραφος 8) με μέγιστο δόμησης επιπλέον 2,5 μέτρα. Από συντελεστή δόμησης 1,6 και πάνω συνδυαστικά τα άρθρα 10 (παράγραφος 1) και 15 προσθέτουν 3 μέτρα.

Όσο για τα μπόνους ύψους του άρθρου 19, που δίνει κίνητρα με την προϋπόθεση φυτεμένου δώματος, φυτεμένων υπαίθριων χώρων και άλλων, διατηρούνται ως έχουν. Χωρίς αλλαγές παραμένουν και τα κίνητρα του άρθρου 25, που δίνει δώρο επιπλέον συντελεστή δόμησης 5% έως 10% σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.