Ο ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein αποβλήθηκε από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το Σάββατο, μετά από καταγγελία που έγινε από γυναίκα μέλος του συνεργείου παραγωγής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), η οποία διοργανώνει τη διοργάνωση.

Η EBU δήλωσε την Παρασκευή ότι διερευνά ένα περιστατικό που αφορούσε τον Κλάιν, του οποίου το τραγούδι «Europapa» τον είχε αρχικά καταστήσει ένα από τα φαβορί ενόψει του τελικού του Σαββάτου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Το τραγούδι του είναι αφιερωμένο στον πατέρα του, τον οποίο έχασε από καρκίνο σε ηλικία 12 ετών. Ο 26χρονος σήμερα τραγουδιστής είχε υποσχεθεί στον πατέρα του ότι μια μέρα θα έφτανε στη σκηνή της Eurovision.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EBU:

«Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Joost Klein δεν θα συμμετάσχει στον μεγάλο τελικό του φετινού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision.

Η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μιας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής μετά από ένα περιστατικό που ακολούθησε την εμφάνισή του στον ημιτελικό της Πέμπτης το βράδυ. Όσο η νομική διαδικασία παίρνει τον δρόμο της, δεν θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσει στον Διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το περιστατικό αυτό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής.

Διατηρούμε πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε ανάρμοστη συμπεριφορά στην εκδήλωσή μας και δεσμευόμαστε να παρέχουμε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον εργασίας για όλο το προσωπικό του Διαγωνισμού. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά του Joost Klein προς ένα μέλος της ομάδας θεωρείται ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διαγωνισμού.

Ο μεγάλος τελικός του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision θα συνεχιστεί τώρα με 25 συμμετέχοντα τραγούδια».

Έτσι στον αποψινό τελικό του 68ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού θα εμφανιστούν 25 χώρες και όχι 26.

Η πρώτη αντίδραση στον αποκλεισμό του Joost Klein από τον τελικό της Eurovision, ήρθε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τον τηλεοπτικό σταθμό Avrotros, που φιλοξενεί τον διαγωνισμό στην Ολλανδία, καθώς θεωρεί τον αποκλεισμό του Ολλανδού καλλιτέχνη «δυσανάλογο».

Το κανάλι ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρήκε τον αποκλεισμό «δυσανάλογο» δηλώντας ότι η «απόφαση είναι σοκαριστική». «Λυπούμαστε βαθύτατα και θα επιστρέψουμε σε αυτό αργότερα», προσθέτει ο τηλεοπτικός σταθμός που αποτελεί μέρος του ολλανδικού δημόσιου συστήματος ραδιοτηλεόρασης.

Η υπόθεσή του έχει μπει στο μικροσκόπιο της αστυνομίας και έχει φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα.

To BBC μεταδίδει ότι ο καλλιτέχνης αποκλείστηκε μετά από καταγγελία για εκφοβισμό που έγινε στη σουηδική αστυνομία από γυναίκα μέλος του συνεργείου παραγωγής.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν νωρίτερα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, υποβλήθηκε καταγγελία εις βάρος του Κλάιν, ενώ ανακρίθηκε αργά χθες το βράδυ από την αστυνομία. Ο ίδιος εμφανίζεται σε βίντεο να αρνείται να μιλήσει σε δημοσιογράφο επί του θέματος.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο καλλιτέχνης ενεπλάκη σε ένα περιστατικό με γυναίκα εργαζόμενη της ισραηλινής παραγωγής, που φέρεται να έκανε ένα ασεβές σχόλιο για τον θάνατο του πατέρα του, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει επιβεβαιωθεί. Από ανάκριση πέρασε επίσης, το άτομο που τον κατήγγειλε, καθώς και άλλοι που βρίσκονταν μπροστά στο περιστατικό.